Ometi in saniranje fasade

Sanacija fasade

Fasado hiše je treba v enakomernih razmakih pregledovati. Če se kje pojavijo razpoke ali luknje, morate poškodovana mesta takoj popraviti. Še posebej bodite pozorni na prehodna mesta med zidom in lesom, na tisto stran hiše, ki je najbolj izpostavljena vremenskim vplivom, na razpoke ob oknih in na območje spodnjega dela zidu.

Sanacijo škode lahko izvedemo na različne načine:

Drobne površinske razpoke sicer trdnega ometa lahko prekrijemo s premazom za popravilo razpok. Pri tem je temeljni premaz iz plastoelastične mase s primešanimi steklenimi vlakni. Takšne premaze lahko uporabimo tudi kot temeljni premaz za material iz steklenih vlaken. Nato v obeh primerih sledi krovni premaz. Že zaradi drobnih površinskih ali globinskih razpok lahko v zid prodre voda. Razpokana mesta takoj popravite:

Razpokana mesta takoj popravite:

1. Razpoke v zidu ali ometu, kot je ta globinska razpoka pod oknom, predstavljajo nevarnost za hišo. Tu lahko v zid prodre voda.

2. Z majhnim dletom razpoke najprej povečajte. Premer odprtine naj bo 5 x 5 mm, saj jih boste tako lažje sanirali.

3. Z akrilno tesnilno maso iz kartuše napolnite razpoko do ¾, tako da masa na dnu odprtine povsod dobro drži.

4. Na poškodovano mesto nato nanesite univerzalno polnilno maso na podlagi cementa. Če akrilna masa ni povsem zapolnila razpoke, se bo polnilna masa bolje oprijela.

5. Sloj ometa iz umetne smole zakrije polnilno maso in stekleno mrežo, ki smo jo za armiranje potisnili v svežo polnilno maso.

Vedno premažite celotne stene, saj se bo sicer "nova" barva vedno razlikovala od "stare". Bele disperzije lahko obarvate, če jim primešate rjave, črne in rumene odtenke.

Če odpadajo veliki kosi ometa:

1. Tu manjka skoraj pol kvadratnega metra ometa. To poškodbo je treba takoj odpraviti.

2. Vse krušljive dele do trdnega ometa odstranite. Odstranite prah, nato pa podlago zmočite in jo tako očistite.

3. Ko se je stena posušila, z malto za obrizg nanesite vezno plast. Uporabite lahko tudi redkeje zmešano univerzalno malto.

4. Univerzalno malto, ki ste jo pastozno zmešali, lahko nanesete šele po 24 urah. Žagajoči gibi gladijo površino.

5. Gladilna deska skrbi za to, da postane površina povsem ravna in gladka. Zato pa mora biti malta že nekoliko osušena – ne sme biti več povsem sveža.

Mavec lahko kot polnilno maso uporabite le v suhih območjih, saj higroskopsko vpija vlago. Zunaj je treba nujno uporabiti polnilne mase, ki ne zmrznejo.

Orodje za nanašanje ometa

Za ometavanje potrebujete nekaj specialnega orodja za nanašanje, posnemanje in zaribanje ometa. Pri pripravi ometa iz umetne smole pazite na to, da boste uporabljali le zidarske žlice iz legiranega jekla in nerjaveče gladilke.

Potrebujete še vedro za malto in mešalno vreteno kot nastavek za vrtalni stroj, s katerim boste zmešali ometne malte in gotove omete.

Nasvet: po koncu dela takoj očistite orodje, saj se zasušene mase skoraj ne dajo več odstraniti.

Po koncu dela takoj očistite orodje, saj se zasušene mase skoraj ne dajo več odstraniti.


Nazaj 1  -  2  -  3  -  4 Naprej