Vrtna vrata in vrtna ograja

Vrtna ograja

Vrtne ograje lahko prevzamejo veliko nalog: označujejo meje vaše parcele, vaš vrt ščitijo pred nezaželenimi gosti, služijo kot zaščita pred pogledi in vetrom in skrbijo za zasebnost. Ograje preprečijo otrokom, da bi stekli na cesto in zadržijo pse, mačke in veter zunaj vašega vrta. Ograja pa služi tudi kot okras. Pri izbiri upoštevajte slog vaše hiše in skladnost ograje z okolico. Predvrt je ogledalo vaše hiše in daje prvi vtis. Če je možno, se s sosedi skušajte dogovoriti o skupni izdelavi ograje, kjer si boste delili tudi stroške.

Vrste ograj

Za ograje uporabljamo predvsem les ali kovino. Navpični nosilni stebri so lahko tudi kamniti. Lesene ograje se uničijo prej kot kovinske. Izberite vedno le globinsko impregniran les. Lesene ograje so lahko videti zelo elegantno, če so narejene iz lepo oblikovanih letev. Pobarvane ali polakirane lesene ograje so še posebej privlačne, potrebujejo pa redno barvanje in so zato zahtevnejše za vzdrževanje.

Lesene ograje iz mogočnih desk ali lovske ograje z diagonalno postavljenimi polkrožnimi profili se dobro skladajo s podeželskim okoljem.

Kovinske ograje so narejene iz žične mreže ali kovanega železa. Tudi tu ločimo funkcionalne in okrasne ograje.


Nazaj 1  -  2  -  3  -  4  -  5 Naprej